duit poket

Wednesday, December 28, 2011

;')

bukan mudah bagi seorang perempuan untuk melupakan orang yang selama ni dah banyak berikan kenangan dalam diri dia. tambah lak kalo kenangan yang ditinggalkan tu sudah mencecah lebih dari setahun. 

bagi perempuan, once dia sayangkan seseorang, sampai bilabila lah sayang dia tu akan berpanjangan. 

perempuan cepat sedar setiap kesilapan yang dia lakukan dan akan sentiasa memohon maaf jika setiap perkara yang dia lakukan itu tidak disukai oleh partnernya. 

hati perempuan mudah tersentap dengan perkara kecil.. setiap kali perempuan merajuk, dia ingin sekali partnernya sentiasa ada dengan dia. mungkin diberikan sedikit hiburan..lawak yang membolehkan seorang perempuan kembali senyum seperti biasa.. 

percayalah, segala perkara yang berlaku, partner nya mesti akan tahu terlebih dahulu berbanding orang lain. kerana perempuan percaya, partnernya dapat memahami diri dia lebih dari orang lain. 



i wrote all this because i love u.. please don't get me wrong.. :')

Saturday, December 17, 2011

what else can i say?

maafkan aku 
kalau aku menyusahkan kamu..

maafkan aku 
kalau aku membebankan kamu..

maafkan aku
kalau setiap butir bicara kamu tidak aku faham..

maafkan aku 
untuk segala perkara..

kerana aku
telah memberitahu kamu
aku memang begini sejak dulu..

aku menganggap kamu sebagai tempat luahan perasaan

tapi di sini jugak tempat untuk aku menceritakan segalanya..

aku tak salahkan sesiapa..

takdir yang menetapkan begini..

aku masih cuba untuk belajar suatu benda yang masih baru bagi diri aku..

apa pon..,

aku bersyukur..



-mirabazla-

Friday, November 25, 2011

teardrops fallen.. :')

kadang kadang aku terfikir

apa pun yang berlaku..

sama ada perkara kecil atau besar..

air mata selalu menemani aku semenjak 2 menjak nie..

begitu lemahnya aku

sehingga aku tak dapat nak bangun dan berdiri dengan betul di atas kakiku sendiri..

apa lah salahku..

dengan harapan segalanya akan berakhir dengan baik..

cukup cukuplah aku terseksa dengan perubahan yang berlaku..

aku hanyalah insan yang lemah dan hanya menumpang kasih di sisi insan lain..

harapan yang menggunung tinggi agar Tuhan dapat memakbulkan doa aku saban hari siang dan malam..

sesungguhnya aku lebih mencintaiMu..

takdirku hanyalah terletak padaNya dan aku hanya mampu berserah

agar dikurniakan kehidupan yang baik kepadaku suatu saat nanti..

:')

Thursday, November 24, 2011

its all about love.. :(

hubungan yang baik adalah hubungan yang tidak melanggar hukum Allah..


dalam hubungan sifat bertolak ansur amat penting.. bukan sekadar hanya menangkan sebelah pihak..


kalau sayang..


tak perlu tunggu sehingga suatu saat untuk diperbaiki segala kekusutan.. 


bukankah itu lebih menyakitkan?


aku cuba untuk jadi yang terbaik..


tapi aku juga seperti perempuan lain yang ada bermacam macam jenis perasaan dalam diri...


hatiku tidak keras seperti hatimu wahai lelaki..

ya ALLAH...

aku tak minta lebih dari orang yang aku sayang..

cukup lah sekadar aku mendapat layanan yang baik dari teman yang aku anggap akan hidup dengannya hingga seribu tahun lamanya..

walaupun belum halal bersama..

tapi restuilah hubungan kami..

tolonglah jangan hadirkan perasaan benci dalam diri aku walaupun aku merasakannya sedikit demi sedikit dari hari ke hari..

kerana aku benci perasaan untuk membenci dirinya... :'(

Saturday, October 29, 2011

another felt craft story..

ok ! there's another samples that i had already made.. bentukbentuk lain bakal muncul.. coming soonnnn.. hehe.. *malas nak cakap banyak.. :P *

keychain nama..

pesyen gantung.. haha.. taktau la nak letak nama apa.. pandaipandai korang laa.. ;p

couple keychain from the front side

from the back side.. :)

my collection.. *so far* :p
love,
mira

Wednesday, October 26, 2011

felt craft..

done with my new handmade felt craft.. *pheww sangat letih nak membuatnya.. boleh patah tengkuk kalu harihari macam neyh.. ;p

btw, aku pon taktau la sejak bila minat nak wat bendabenda alah ni semua.. craft lak tu.. mesti lah berkaitan dengan art.. aku dah la tak reti langsung bab2 art nih.. maklum laa tangan keras.. huhu..

tapi papepon, aku dah pon settle dengan salah satu handmade felt craft aku. actually 'felt' tu sebenarnya nama sejenis kain craft.. that's why i called it as felt craft sebab menggunakan kain tu & aku masih lagi mencari dekat mana yang ada menjual kain felt sebab kalau kat tempat biasabiasa memang takkan ada jual.. & lagipon kain tu quite expensive.. =.=

this one of the example of my felt craft. ada lagi hasilhasil seni yang tak seberapa nak kreatif yang bakal muncul.. hehe.. ;p

Saturday, October 22, 2011

holiday time

oke ! im having my short holiday for this semester break rite now.. nothing to do but already being in kL for just a week.. *sigh.. tetiba pulak mood ayah sangat baik dan mengizinkan kami pegi lepaklepak dekat sana.. thanx to ayah yg baik hati.. *ngee

im arrived at hentian bas dalam pukul 6. sangat lambat ! maybe sebab hujan yg teramat lebat mencurah-curah ke ladang gandum ;P  and my sister picked me up..also with my adik n my mom.. so for that day, there is nothing to do unless golekgolek je dekat rumah dengan budak kecik.. ;p

for the next day, my sis took us jalanjalan around the curve *actually my mom sangatsangat nak pegi shopping dekat ikea* and tetiba abang bawak aku pegi tempat orang invest saham..memang itu feveret dia but actually aku tak paham apa pon. ngee.. ;p

and really, aku memang gila ice cream.. keja mintak nak makan ice je.. then kak aku bawak masuk baskin robbin.. yeaaa terbaek ! really loved it.. ;)

pada waktu malam, aku berpindah ke kajang. my 2nd sister's house.. kalau xpegi nanti cakap xadil plak kan? so kena la pegi. huhu.. ;D and the next whole day berada di rumah.layan tv.. and tido sepanjang hari. hehe

waktu malam pindah lagi.. sob3.. agaknya macam ni la kot hidup orang nomad kan. ;P  so keesokan hari, kitorang jalanjalan around sunway. main boling with my nephew and niece.. ohhh sangat letih jaga merekamereka.. ;D

then something bad happened to me. my mood totally change. and i dont know why. *maybe because of pms.ngee* ntah laa.. tetiba jadi mudah terasa and tersentap dengan semua orang. im really sorry for making all this mess.. to my mom, and everyone, im so sorry.. also to my sayang.. ;(

lepas penat jalanjalan, abang bawak makanmakan at thai restaurant.. perghh harga amat mahal ! tp orang belanja kan? so biarlah. hehe..

having so much fun with them.played together..sempat nangisnangis sebab buat perangai.. huhu..*jauhi perangai ini* but thanx a lot to my sibs. really enjoyed it even i make it spoiled at the end. huhu..

love, mira

Saturday, September 3, 2011

miss you

i really miss u SAHABAT..

i really love you..

;'(


Thursday, September 1, 2011

SELAMAT HARI RAYA !

lama giler baby aku tak update blog aku nih.. sebab takder benda yang perlu aku cerita kat sini. lagi pon terlalu sibuk dengan persiapan hari raya yang baru berlalu 3 hari.. walaupun ada kakak2, tapi percaya lah..adikadik yang lebih penat dari diorang suma.. haha.. tapi aku adik yang baik.. ngee~ ;D

saya di sini tak hingin nak berucap panjang.. hanya sekadar ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA.. maaf zahir dan batin.. moga tahun hadapan kita diberi umur yang panjang untuk melihat dunia lagi serta menyambut hari raya.. amiinnnn..

salam lebaran... ;)

Friday, August 12, 2011

orang nak, kita pon nak..

bila kita tengok ada couple yang lebihlebih sket dari kita, kita mesti asa nak jugak.. contohnya:

1. kita tengok bf dia kasi hadiah teddy bear kiut miut, kita pon nak jugak..

2. kita tengok bf dia wat surprise, kita pon nak jugak..

3. kita tengok bf dia celebrate birthday dengan dia, kita pon nak jugak..

4. kita tengok bf dia ajak keluar, kita pon nak tergedik mcm nak join jugak..

5. kita tengok bf dia suka layan merajok dia, kita pon nak jugak.. asa macam nak suruh bf dia je pujuk kita.. HAHA.. ;P

6. kita tengok bf dia pegang manja tangan dia, kita pon rasa nak jugak..

7. kita tengok bf dia selalu bawak dia keluar rondaronda, kita pon nak jugak..

8. kita tengok bf dia selalu bela dia, kita pon asa bertuah la dia..

9. kita tengok bf dia selalu belanja dia itu ini, kita pon rasa nak jugak..

10. kita tengok bf dia suapkan dia makan, kita pon asa nak jugak..

hakikatnya..

kalau semua nya dah jadi se perfect begini, nant kalau dah kahwin, adakah ia akan menjadi perfect macam ni lagi?

hurmm.. kalau lah semuanya dah dipenuhi pada zaman bercouple, apa yang akan tinggal di zaman anda berkahwin nant..?

agak agak nant kalau kahwin mesti semuanya berubah menjadi bosan kan? sebab semuanya dah dilakukan pada zaman cenggini..

beruntung & bersyukur la dengan apa yang ada.. saya bahagia lihat anda bahagia.. dan saya bahagia dengan diri saya..

happy anniversary.. walaupun baru 1 tahun 5bulan.. ;p saya suka wat teruk kan? ;D 

p/s to my en.boyfie: saya syg awak dengan sepenuh hati saya.. walau siapa pon awak, bagaimana pon ciriciri awak, perangai, layanan terhadap saya, segala kelebihan dan kekurangan awak, saya tetap syg awak. segala kelakuan buruk saya harap diterima.. <3 u n really miss u.. =)



Tuesday, August 9, 2011

perempuan sila baca.....lelaki pon bley ;D


1. Sebenarnya lelaki tidak mencari wanita yang cantik, yang dicari adalah wanita yang sejuk hati melihat dan mempesona. (Untuk itu, dia selalu meminta anda berdandan. Bukan kerana dia mata keranjang, tetapi mereka ingin anda terlihat mempesona).


2.  Ketika saat ini dia menyukai anda, beberapa saat kemudian, dia lupa dan malah asyik bersama kawan-kawannya. (Hal ini adalah wajar, tetapi bukan bererti anda tidak pernah ada di hatinya).

3. Jika dia mengatakan “Ya, memang aku tidak memahami kamu,” itu maknanya pemikiran dia dan anda berbeza. (Bukan bererti tak boleh bersatu, tetapi mencuba untuk saling memahami satu sama lain).

4. Dalam sehari, dia akan sibuk bermain dan menjalani aktivitinya bersama kawan-kawannya. Tetapi percayalah,ketika dia bersiap hendak tidur, anda selalu ada di dalam fikirannya. (Dan percayalah, mereka suka senyum-senyum sendiri saat membayangkan betapa cantiknya anda hari ini).

5. “Awak sedang buat apa?” atau “Dah makan belum?” adalah ayat yang paling selalu diucapkan oleh lelaki ketika di telepon. (Mereka memang bukan makhluk yang pandai berbasa-basi, tetapi mereka sungguh ingin tahu semua hal perkara tentang anda).

6. Jika seorang lelaki benar-benar mencintai anda, dia akan menerima anda apa adanya. Tak peduli anda gemuk, hitam atau berjerawat. (Mereka mungkin akan memberi nasihat pada anda untuk diet ketika anda merasa gemuk, tetapi mereka tulus mencintai anda).

7.  Lelaki sangat tergila-gila ketika melihat senyuman anda. (Untuk itu jangan memelihara muka yang masam di wajah anda, tersenyum dan buatlah dia semakin terpesona).

8. Lelaki tidak suka jika anda bercerita tentang bekas kekasih anda. (Walau kadang-kadang dia suka cerita tentang bekas kekasihnya kepada anda, tapi dia sangat cemburu jika dia mendengar kisah bekas kekasih anda).

9. Jangan berusaha membuat lelaki marah,kerana mereka adalah makhluk tuhan yang mudah marah.

10. Jangan pernah berkata padanya, “Mmhh.......lupakan jelah” kerana hal ini akan membuat dia bertanya-tanya dan bahkan curiga pada anda. (Seperti halnya wanita, mereka juga makhluk yang sensitif dan mempunyai rasa ingin tahu).

11. Lelaki tidak akan pernah boleh tidur, jika dengan perlahan anda mengusap belakangnya. Dan membelai lembut kepalanya. (Percayalah, jika anda melakukan ini pada kekasih anda, maka ia akan terus menerus merindukan anda).

12.  Lelaki selalu memiliki cara untuk memuji anda.

13.  Anda tidak akan pernah boleh membuat lelaki memahami dalam sekali bual saja. Mereka makhluk yang cerdas, tetapi terkadang susah bagi mereka untuk memahami Anda. (Begitulah lelaki menyebut wanita sebagai makhluk yang susah dipahami).

14. Lelaki akan menyimpan sebagian wangnya hanya untuk membeli hadiah kecil untuk anda.

15.  Lelaki sering berfikir tentang wanita yang mungkin menyukai mereka,(tetapi bukan berarti mereka menyukai wanita itu).

16. Anda tidak akan pernah boleh memahami lelaki, kecuali anda menyediakan waktu untuk mendengar keluh kesah mereka dan bukan melulu bercerita tentang diri anda.

17. Jika seorang lelaki dengan sungguh-sungguh mengatakan, Anda adalah satu-satunya orang yang dicintainya, percayalah, perkataannya tulus dari dalam hati.

18. Bukan lelaki saja yang gemar bergosip,ketika bersama kawan lelakinya, mereka juga selalu bergosip.

19. Wanita, adalah kelemahan setiap lelaki. (Mereka tidak akan tahan melihat air mata jatuh dari mata Anda. Mereka juga tidak suka melihat Anda bersedih).

20. Tak seperti wanita, lelaki lebih jujur dan terbuka tentang diri mereka. Mereka lebih menerima kekurangan apa adanya.

21. Walau kadang-kadang mereka kelihatan selekeh, tetapi pada dasarnya lelaki suka kebersihan,bau wangi, dan keindahan.

22. Lelaki lebih suka pada wanita yang menghargai dirinya apa adanya.

23.  Lelaki mencintai seorang wanita yang boleh menjadi sahabat, sekaligus kekasih baginya.

24. Lelaki selalu memiliki cara untuk menghindarkan anda dari lelaki lain. (Salah satunya dengan menolak diajak jalan-jalan ke shopping mall).

25. Ketika lelaki menginginkan sesuatu, mereka akan membayangkannya. Tetapi mereka tidak mahu terlibat terlalu jauh. Mereka lebih cenderung memendam dalam-dalam keinginan mereka jika tahu keinginan itu susah diwujudkan.

26. Terkadang, lelaki terlalu banyak berpikiran negatif berbanding positif.

27. Fantasi lelaki tentang wanita adalah satu-satunya fantasi yang tidak mungkin dibatasi. (Sekalipun mereka telah memiliki pasangan dan keluarga).

28. Tinggi badan mungkin bukan masalah yang terlalu penting bagi lelaki, tetapi mereka cukup peduli pada berat badan (wanita khususnya, termasuk anda).

29. Jika lelaki mulai serius dengan hubungannya, maka mereka akan menjadi makhluk yang super aktif. (Inilah mengapa dia selalu berusaha menjemput dan menghantar anda, serta selalu memeriksa inbox message di dalam handphone anda)

30. Bagi lelaki, melupakan seseorang memerlukan waktu yang lebih lama dari seumur hidup.

p/s : my encik boyfriend WAJIB baca ini. saya sudah baca.. sila lakukan pelbagai reaksi kepala jika ada perkara yang belum atau sudah anda dan saya lakukan. HAHA !


Saturday, August 6, 2011

5 august 2011

HAPPY BIRTHDAY BONDA !! 

i will love you forever and ever and ever..

tiada sesiapa pon yang dapat menggantikan tempat bonda..

anakmu mendoakan agar Allah memanjangkan usia bonda..

dimurahkan rezeki..

sihat tubuh badan..

moga bonda sempat melihat anakmu membina keluarga sendiri dahulu..


hanya sebijik kek yang disponsor oleh kakak.. simple tapi meriah.. =)

Saturday, July 30, 2011

thanx... ;)

from now on, i will love this song

MAHAKARYA CINTA

thanx sayang for the surprise..

and u came to see me today with ur buddies

and u really surprising me *huh terkejut!!*

snap a lot lot lot pictures

and our so called 'pre wedding' photoshoot.. ;P

really loved it !!

and a lot of thanx for you guys..

taking me out today..

all of u made a lot of fun

this is my first time 'lepak' at tupah.. ;D

and thanx for the food.. ngehngehngehhh.. *orang belanja memang sedap*

i will waiting for the photos guys.. ;DD

p/s: a very short time that full with smile... =)

Wednesday, July 27, 2011

hari ini...

today's journey begin...


8.15: disuruh bangun awal..teman mak pegi lubuk..... hehehe.. lubuk merbau.. ;p


1.00: tuan puteri seisi keluarga selamat tiba di rumah..


2.20: janji pukul 2 !! sekarang baru datang si berdua ceplos tuh. hesyy~


plan asal nya nak pegi karnival di sekolah padang terap.. tapi disebabkan kami cari sekolah tak jumpajumpa dan hanya bertemu dengan tanah gersang, so kami pon mengundurkan diri..

sebelum tuh !! singgah sekolah lama sebab nak ambil sijil LCCI & sijil english cambridge pa benda ntah.. *kalau tak jangan harap boleh keluar!*

lebih kurang macam ni la ghupenyer.. *wat serupa orang lain takder je kan??* 

2.40: at last.., kami pegi makanmakan je dekat selasih..lapar gila~


3.35: gerak berjumpa kawan di tempat kerja. hmmm..


4.10: puncak janing memanggil.. weehuuu...~


5.00: on da way on da road untuk pulang..


5.15: sampai rumah.. tido !!


:. aku tak paham kenapa setiap kali pergi puncak janing aku pakai baju kurung.. motifnya hanyalah sebab nak singgah sekolah.. rasa tak sopan pula kalau pakai jeans.. hmmm...

heh heh hehhhh.... ;p

nytez peeps.. =)

Monday, July 25, 2011

my new handmade chocolate

pheww~
actually aku baru saja menghabiskan resepi baru yang baru aku belajar dari kawan aku sendiri. & i'm soooo excited sehingga tak sabarsabar nak buat & now baru selesai.. *tepat jam 2.15pagi*

coklat yang baru siap


jangan tanya kenapa aku guna white chocolate sebab aku sendiri tersalah pilih masa membeli.. huhu.. lain kali tuan kedai patut labelkan nama coklat tu besarbesar sket supaya orang seperti aku ni lebih nampak..tapi ok je sebenarnya..lain kali aku beli la dark chocolate plak kan? *memang duit ptptn aku untuk beli coklat pon* ;p


siap packing.. sesapa yang nak bentuk lolipop cenggini bley la order.. sebab kalau nak buat, aku hanya akan buat bentuk cenggini saja.. haha..


siap disusun untuk disimpan.. boleh telan untuk kenyangkan perut sendiri atau kasi adik berniaga di sekolah..hehe..

semangat nak bukak bisnes sendiri semakin menjadi-jadi sehinggakan mood belajar dah tak tahu kemana menghilang..& sometimes aku cakap, 'jangan sampai aku berhenti belajar aku berniaga'. haha.. ;p

apa yang ada ni hanyalah berdasarkan apa yang aku belajar from my fren..aku just praktikkan jer..

ada banyak lagi jenisjenis coklat yang berlainan jenis, bentuk & rasa yang bakal aku buat.. so just wait for my new coming entry yeah.. 

miera~

Sunday, July 17, 2011

???

hurm...

1 lagi hari yang membosankan di waktu cuti ni..

masih belum melangkah keluar dan hanya mampu menunggu kengkawan datang bertandang..

apalah malangnya nasib aku kan?

tiada kebebasan..

mungkin ada hikmah nya kot.. 

sabar je lah walaupun di dalam kesabaran ini aku dah banyak sakitkan hati orang lain..

mungkin orang lain pon tak mengerti?

who knows... hmm..

di kala keboringan ni aku suka nak buat makanmakan..

apa lagi kalau bukan kek.. ;P

kek seterusnya ialah kek coklat pulak..

sebab aku teringat yang someone tu sukakan kek coklat..

walaupun dia takleh makan janji aku buat untuk kepuasan diri aku pon dah cukup..

bersesuaian la dengan impian aku yang teringin nak buat bisnes kek kan.. hehe..

hope kesampaian..

amiinnn.. =)

sedapnya... ok aku dah mula nak menggila sukakan kek. huhu..

Friday, July 15, 2011

my new dream...

setelah berfikir dan berfikir... 
di dalam kepala batu hamba ini hanya ada 1 impian yang ingin dibuat di suatu masa yang mendatang..
setelah ditimbang..disukat serta diukur..
aku bercadang nak buat satu bisnes aku sendiri..
iaitu kedai kek !!
HAHA.. *i'm so serious*



oleh sebab aku teramatlah menyukai kek *terutama cheese cake* so aku dah decide & betulbetul decide nak bukak sebijik kedai aku sendiri someday..
apa yang penting masa sekarang ialah mengumpul modal dari awal..
belajar membuat pelbagai jenis kek yang ada..
hope my dream will come true..


tapi sebelum tu, aku plan sengsorang nak buat melalui online dulu..biar merangkak dahulu sebelum berlari..=P 
so i really hope yang impian aku yang aku dah plan berhari-hari ni termakbul..
AMMIIIINNNNN....~ =)