duit poket

Monday, May 7, 2012

cerita hari ini


hallos..

takder apa pon yang nak diceritakan pon cuma nak kongsikan sedikit tentang buku yang baru je habis dibaca petang tadi. ia cuma berkisarkan tentang kisah remaja zaman skang..bagaimana teens skang bercouple..life remaja zaman kini. actually buku ni di suggest oleh salah seorang guru kat tempat kerja aku atau lebih dikenali sebagai BFF aku sepanjang aku bekerja di tadika ni.. ehem3.. :D

dalam buku ni banyak nasihat yang diberi.. bukan saja nasihat, bahkan soal jawab remaja dan juga kisah hidup ulama2 di zaman Nabi SAW yang dapat dijadikan panduan dan teladan juga disebut satu persatu.. ada persoalan tentang 'bolehkah bercinta' dan 'apakah keuntungan bercouple' dan jawapannya semestinya haram.. but for me myself pon tak boleh nak mengelakkan diri daripada benda ni. 

terutamanya bagi lelaki bila disoalkan tentang layakkah kita dalam hal ini sedangkan solat 5 waktu pon masih terumbang ambing, apatah lagi solat jemaah.. adakah al-Quran dibaca setiap hari.. ia menekankan lelaki kerana lelaki yang akan menjadi ketua keluarga yang akan membawa keluarganya ke syurga atau ke neraka..adakah dia mendorong isterinya kearah kebaikan seperti menggalakkan isterinya menutup aurat ataupon tidak. 

sebenarnya banyak lagi yang diceritakan dalam buku ni tapi untuk pemahaman yang lebih baik, better korang baca buku ni sendiri. especially untuk couple2 kat luar sana.. dijamin buku ni 101% best. :)

#credited to dayana. thanks.. :)


No comments:

Post a Comment